Un Curs de Miracole, în lumina Bibliei.

Russ Wise a fost un observator al ocultismului și sectelor (atât din Orient cât și din Occident), de peste 20 de ani. Russ urmărește să stimuleze o conștientizare a acestor învățături non-biblice în comunitatea creștină, contribuind astfel la prevenirea creștinilor în a cădea victime acestor amăgiri. El este un fost vorbitor asociat cu organizația ”Probe Ministries” [www.probe.org] și locuiește în Richardson, Texas, împreună cu soția sa, Wendy.
Contextul istoric
 
În anul 1965 o psiholoagă evreică atee de la Universitatea Columbia a început să primească mesaje de la un spirit despre care ea credea că este Iisus. Într-un final ea a a produs , sau ceea ce spune că Iisus i-a dezvăluit ei , mai bine de o mie de pagini de revelație timp șapte ani de zile.
Potrivit mărturiei ei , Helen Schucman a avut o relație dificilă cu șeful ei de departament de la universitate. Într-o încercare de a trece dincolo de diferențele dintre ei, au pornit împreună într-o călătorie pentru a găsi o bază de comun acord . Schucman a început să aibă “vise foarte simbolice” și să se confrunte cu “imagini ciudate.” Colegul ei a încurajat-o să transcrie conținutul acestor fenomene, astfel încât aceștia să le înțeleagă mai bine .
În timp ce ea a început să scrie, a fost surprinsă să vadă apărându-i pe hârtie că “Acesta este un curs de miracole”. Ea a continuat spunând că acest lucru a fost o introducere pe care i-a făcut ei “Vocea”. Această voce a început să-i dea o dictare interioară rapidă, fapt pentru care ea a a trebuit să stenografieze.
Potrivit materialului dictat, Vocea Cursului a fost Iisus. Ca urmare a influenței pe care creștinismul a avut-o asupra omenirii, Cursul a ales o terminologie creștină pentru a transmite mesajul său. Un pamflet din anul 1977 publicat de către ”Fundația pentru pace interioară” afirma că “scopul său este de a oferi o cale prin care unii oameni vor fi capabili să-și găsească propriul lor Învățător interior” — cu alte cuvinte, ”Călăuza lor spirituală”, personală.
Jucătorii cheie
 
Există mai multe persoane care au jucat un rol cheie în răspândirea mesajului Cursului. Poate că cel mai proeminent este în persoana lui Marianne Williamson. O fostă cântăreață de cabaret care acum a devenit cel mai celebru guru. Ea a devenit starul media al Cursului, apărând pe numeroase programe de televiziune. Apariția ei cea mai des vizionată și mai persuasivă a fost la emisiunile lui Oprah. Ea a fost invitată de Oprah în mai multe rânduri, din cauza interesului personal al acesteia în filozofia New Age. Oprah Winfrey a cumpărat o mie de exemplare din cartea ”Revenire la dragoste” [A Return to Love] a lui Williamson, pentru a le oferi publicul ei de televiziune.
Un alt personaj de marcă, binecunoscut în cercurile New Age, este Gerald Jampolsky , M.D.
El a fost psihiatru, Universitatea California Medical Center, din San Francisco, și fondator al Centrului de vindecare prin Atitudinie în 1975. El a scris mai multe cărți, bazate pe spicuiri pe care el le-a cules de la Cursul de Miracole.
În cartea sa de referință, ”Adio Vină”, Jampolsky descrie convertirea lui la Curs.
”În anul 1975, eu am început să schimb felul meu de a privi lumea. Până atunci eu mă consideram a fi un ateu militant, iar să pășesc pe o cale spirituală care duce la Dumnezeu era ultimul lucru de care aș fi fost interesat. În acel an am făcut cunoștință cu . . . Cursul de miracole. . . . Împotrivirea mea a fost una imediată . . . . Cu toate acestea, după ce am citit doar o singură pagină, am avut o experiență bruscă și dramatică. A fost ca o memorie instantanee al lui Dumnezeu, un sentiment de unitate cu toți oamenii din lume, și convingerea că singura mea funcție pe pământ era de a-i sluji lui Dumnezeu.”
Ca rezultat al falimentului moral și spiritual al societății noastre, și anume al generației Baby Boomer [aceia născuți de după cel de-al doilea război mondial], există o piață deja gata pregătită pentru “a simți bine” spiritualitatea Cursului. Prin influența Williamson, Jampolsky, și alții, un număr tot mai mare de creștini sunt aspirați în acest vârtej al confuziei spirituale în care adevărul este schimbat de ei pentru o minciună.
Cursul și Bisericile Tradiționale 
(USA)
Am arătat deja că Cursul folosește terminologie creștină și că adepții săi cred că este descoperirea lui Iisus. Ca urmare, un număr de culte din cadrul creștinismului au îmbrățișat Cursul ca fiind legitim și l-au introdus în bisericile lor.
Baptiști, metodiști și și prezbiterienii au folosit Cursul în cadrul școlilor duminicale și al grupurilor speciale de studiu din cadrul bisericii. În prezent, există peste 1.500 de grupuri de studiu oficiale care au utilizat Cursul atât în interiorul cât și în afara bisericilor creștine tradiționale.
Dacă nu e dragoste — atunci trebuie să fie Iluzie
 
Marianne Williamson, autor al best-seller-ului A Return to Love, spune că avem “o tendință naturală de a ne concentra pe dragoste.”
Doar iubirea este reală. Tot ceea ce este negativ, este doar o iluzie, pur și simplu nu există. Dacă există ceva negativ în conștiinta ta, atunci este acolo doar pentru că voi îi dați realitate, ținându-l [acel ceva] în mintea voastră. Potrivit Cursului, boală, ura, durere, teama, vinovăția și păcatul sunt toate doar niște iluzii. Enciclopedia [de termeni] la Cursul de Miracole afirmă că “iluziile sunt investiții, și ele vor dura atâta timp cât le dați valoare.” Enciclopedia continuă, “Singura modalitate de a risipi iluziile este de a retrage toate investițiile din ele, și atunci ele nu vor mai avea nici o viață pentru voi, pentru că le veți fi aruncat din mintea voastră.”
Cursul rezumă asta în fel următor, “Nu există viață în afară de Rai. Acolo unde Dumnezeu a creat viața, acolo trebuie să existe viața. În oricare stare în afară de viața din Rai este doar o iluzie.” Acolo o ai! Este clar ca bună ziua — omorurile, violurile, precum și alte forme de rău nu există pentru că ele nu vin din “dragoste.”
Încearcă numai să-i explici unei mame care și-a pierdut un fiu sau o fiică că pierderea acestora este rezultatul unei iluzii.
Problema Răului
 
Ați ghicit desigur, Cursul învață de asemenea că răul nu există. Că este o iluzie care trebuie biruită prin gândirea corectă. La lectura textului (de exemplu, volumul I al Cursului), “Inocența este înțelepciune, pentru că este inconștientă de rău, și răul nu există.”, în esență ceea ce se înțelege, este că răul nu există în sine, și că are realitate doar pentru că individul crede în existența sa. Deci, s-ar putea spune că o victimă a unui viol a creat propria situație rea și, astfel, a provocat propria ei suferință. Victima este cea vinovată, iar autorul a avut doar de ales. [aceeași ”învățătură” cu privire la rău, și aparținându-i lui Werner Erhard, este surprinsă cu acuratețe de către Jerry Rubbin, în urma experienței sale personale ocazionate de participarea la Erhard Seminars Training; aici]
Problema Vinei și a Păcatului
 
Un pamflet publicat de Fundația pentru Pace Interioară afirmă, “Păcatul este definit ca o ‘lipsă de iubire’. Din moment ce dragostea este tot ceea ce există, în fața Spiritului Sfânt păcatul este o greșeală, care trebuie mai degrabă corectată, decât un rău care trebuie pedepsit.”
Cursul învață în continuare că nu este nevoie ca cineva să se simtă vinovat pentru că nu există nici un păcat. Păcatul nu există. Problemele cu care se confruntă omul sunt un rezultat al separării lui de Dumnezeu. Această separare este doar o iluzie, pentru că, de asemenea, nu există. Iluzia este o realitate doar pentru cei care cred că nu sunt parte a divinului.
Textul explică clar acest lucru atunci când declară ”nimeni nu este pedepsit pentru păcate, și Fiii lui Dumnezeu nu sunt păcătoși.” După cum ați putut anticipa probabil, este același lucru cu a nu fi nevoie de cruce, deoarece nu a existat niciodată un păcat care să trebuiască să fie tratat de către Dumnezeu, ci doar o greșeală. Dacă suntem o parte a lui Dumnezeu, atunci cum putem deveni fragmentați de păcat din moment ce separarea (adică, păcatul) nu există?
Inversarea Gândirii
 
Scopul declarat al cursului este de a schimba modul în care gândim, de a schimba sistemul de credință printr-o înșelăciune subtilă. Indivizii sunt în cea mai mare parte inconștienți de transformarea la care sunt supuși, deoarece Cursul utilizează terminologia creștină. Manualul pentru profesori (de exemplu, volumul trei al cursului), afirmă cu îndrăzneală că, “Nu trebuie prea accentuat faptul că acest curs are ca scop o inversare completă a gândirii.”
Recuperarea elementului religios — Pasul al Treisprezecelea
 
Mulți dintre cei care devin implicați în studierea Cursul activează în grupuri de auto-ajutorare, cum ar fi programele de la Pasul Doisprezece . Ei caută să facp conexiuni în viața lor și de a descoperi cine sunt ei cu adevărat. Aceștia sunt participanți doritori de această transformare.
Mulți sunt doritori o anumită formă de “spiritualitate”, și pentru aceia care văd Biblia ca fiind prea aspră, Cursul oferă ceea ce ei cred a fi corecția pe care o face Dumnezeu asupra interpretării noastre greșite a mesajului original al lui Iisus .
Cursul devine “pasul al XIII-lea “, în recuperare, pentru aceia care încearcă să scape de fundamentalismul rigid care i-a sufocat în trecut. Pentru ei, procesul de recuperare devine o transformare spirituală.
Integrarea de psihologie și spiritualitate devine o momeală care îi trage tot mai adânc în urzeala de înșelăciune și în cele din urmă îi sufocă. Învățătura biblică a păcatului originar este respinsă pentru mult mai atractiva “bunătate originară.”
Acest al ”treisprezecelea pas” privește toate credințele ca pe o parte a întregului; ele sunt una, și o unitate psihologică este atinsă. Cursul devine orice dorește individul să fie, acesta este ”Creștin”, sau nu dacă nu doriți acest lucru. Este vorba de psihologie, dar mai mult decât psihologie. Cursul nu este New Age, dar apoi, din nou, el este New Age.
Cursul pretinde că are toate răspunsurile vieții. El a devenit soluția “corectă spiritual” pentru a aduce pace și unitate. Cu toate acestea, în cele din urmă, această transformare aduce moarte spirituală.
Noua psiho-spiritualitate a Helenei Schucman, ”do-it-yourself” nu este de fapt nouă. Hindușii au fost învățați de secole că lumea și tot ceea ce este în ea, este doar Maya, adică iluzie.
Rațiune și Susceptibilitate
 
Trebuie să fie clar că mesajul din Cursul de Miracole nu este mesajul lui Iisus Hristos. Schucman și Cursul ei nu învață că Iisus este Dumnezeu întrupat pe deplin uman, ci că El este un om foarte evoluat care a devenit divin. Biblia nu permite o astfel de idee.
Biblia, de asemenea, nu lasă loc pentru ideea că răul nu există, ci că răul a intrat în lume prin neascultare. De asemenea, Biblia nu permite ideea că Dumnezeu este o unitate universală, mai degrabă decât o Ființă personală.
Kenneth Wapnick, un agnostic evreu, care mai târziu a devenit un călugăr catolic, a fondat Fundația pentru Un Curs de Miracole. Wapnick afirmă că Cursul și creștinismul biblic nu sunt compatibile. El oferă trei motive pentru care deține un astfel de punct de vedere. În primul rând, Cursul învață că Dumnezeu nu a creat lumea. În al doilea rând, Cursul învață că toți suntem la fel ca Hristos. Iisus nu este singurul Fiul al lui Dumnezeu. Și în al treilea, cursul este clar în învățătura sa că Iisus nu a suferit și nu a murit pentru păcatul omului.
Diferențele de mai sus arată în mod clar de ce un creștin nu poate, cu bună-credință, a considera Cursul ca o sursă pentru înțelegerea spirituală a lui sau a ei. Este fără echivoc anti-biblic și este, fără îndoială, promovat de înșelăciunea satanică (2 Corinteni 11:14:.. 1 Timotei 4:1).
Un Scurt Curs despre Doctrină
 
Cursul învață că nu există valori absolute, adevărul este relativ și este determinat doar de experiența cuiva. În conformitate cu Ciclopedia la Un Curs de Miracole, “doar ceea ce este iubitor este adevărat.” Deci, adevărul este subiectiv.
Marianne Williamson, autorul cărții ”O revenire la dragoste”, a făcut această observație despre adevăr, în cartea sa: “Există doar un singur adevăr, spus în moduri diferite, și Cursul este doar o cale către el din altele multe.” Cu alte cuvinte, nu o tradiție religioasă are tot adevărul, dar există mai multe căi ale adevărului și individul are libertatea de a alege calea cea mai potrivită pentru el sau ea.
Cine este Iisus ?
 
În conformitate cu Williamson, Iisus este una dintre multele ființe iluminate. În textul ei, ea face această declarație, ” Iisus și alți maeștri iluminați sunt frații noștri mai mari de evolutie.” Ea continuă prin a spune că “mutația , iluminarea cuiva, ( inclusiv a lui Iisus ) ne arată nouă celorlalți care este potențialul nostru evolutiv. Ei doar arătă calea .” Deci, în realitate, Iisus este o călăuză.
Williamson face o observație la pagina 41 a cărții ei spunând că, “Cursul de Miracole nu lovește în Iisus. Deși cărțile vin de la el, este foarte clar că puteți fi un student avansat al cursului și să nu vă raportați la el personal deloc.” Acesta este un comentariu interesant cu privire la lipsa cuiva de a avea o relație cu Dumnezeul lor. Pentru creștini, credința este construită pe o relație personală cu Iisus. Fără ea, mântuirea lor n-ar mai avea loc.
Williamson continuă prin a spune, “Iisus a ajuns la actualizarea totală a minții cristice, și apoi i s-a dat de Dumnezeu puterea de a ajuta pe restul dintre noi de a ajunge la acel loc în noi înșine.” O astfel de afirmație îmi aduce de cuvintele lui Iisus, (Matei 7:23), unde Iisus spune: ”Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.””
Hristos și Mântuirea
 
Manualul pentru profesori afirmă că “Iisus a devenit ceea ce voi toți trebuie să fiți.” Ea continuă prin a declara, “El este Hristosul? O, da, împreună cu tine.”
Cursul se identifică mai mult cu gândirea New Age, în care se învață o falsă hristologie. Susținătorii New Age învață că Hristos cea mai evoluată ființă în decursul timpului. Acest Hristos, fie că este vorba de Buddha, Krishna, sau Iisus, care este un Mesia doar pentru o anumită epocă. Ei cred, de exemplu, că Iisus a fost Hristosul pentru Biserică în era aflată sub semnul zodiacal al Peștelui. Conform filozofiei lor, Iisus a atins starea hristică și că printr-o gândire corectă și noi putem atinge starea hristică.
Cursul spune că, “Cristos așteaptă ca voi să acceptați că sunteți El voi înșivă…”
Țineți cont de faptul că aceste cuvinte pe care tocmai le-ați citit sunt, potrivit Cursului, cuvintele ”dictate-spiritual” de Iisus. Acum să ascultăm Cuvântul adevărat al lui Dumnezeu din Biblie unde citim: ” „Băgaţi de seamă să nu vă înşele cineva. Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu şi vor zice: „Eu sunt Hristosul!” Şi vor înşela pe mulţi.” (Matei 24:4-5)
Scriptura este extrem de clară cu privire la înșelăciunea printr-o mulțime de semne și minuni pe bază de experiență, mai degrabă, decât pe Cuvântul Său.
Scriptura ne învață că numai Iisus este Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu. Ioan 1:20 și 20:31 indică faptul că noi nu suntem egalii Lui.
Abandonați Cursul de Miracole!!!
 
Există un număr tot mai mare de oameni trezindu-se la faptul că, Cursul nu poate răspunde în mod adecvat nevoii lor tot mai mari de a se închina unei ființe dincolo de ei înșiși, care cel puțin să îi apere în războiul spiritual.
Warren și Joy Smith sunt exemple ale modului în care, Cursul este complet inadecvat atunci când vine vorba de a apăra pe cineva de duhul celui rău și de posedarea celui rău. Familia Smith a fost profund implicată în studiul Cursului. Warren relatează povestea lui Joy, în cartea sa, ”The Light That Was Dark” (Lumina care era Întuneric).
[…]
Advertisements
This entry was posted in Misticism CIA and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s